9 May, 2021

Tips för mustaschvård

Oavsett om du har skägg och mustasch, eller enbart mustaschen, så kräver mustaschen en del extra omsorg. Här nedaför har vi samlat tips rörande mustascher och deras skötsel.

mustasch vård

Tag väl hand om mustaschbottnen

Mustaschbottnen, det vill säga huden i mustaschområdet, är mustaschens vagga och man bör absolut inte slarva med hudvården om man vill ha en fin och spänstig mustasch.

Slarva inte med rengöringen

Frekvent rengöring av mustaschen är nödvändig eftersom den tenderar att bli smutsig, till exempel när man äter, dricker och pussas. Även om mustaschen ser ren ut kan den ha samlat på sig en hel del bakterier, virus, svampar, matrester och mikroskåpiska smutspartiklar man helst vill få bort.

I de flesta fall krävs inte något speciellt mustaschschampo, utan ett bra skäggschampo eller bra skäggtvål fungerar fint. Att använda sitt vanliga hårschampo eller vanlig tvål rekommenderas inte.

Följ tillverkarens instruktioner för hur produkten ska användas. Skölj ordentligt efterråt så att det inte blir kvar några rester.

Använd skäggolja eller särskild mustascholja

Efter rengöring av mustaschen, arbeta in skäggolja eller särskild mustascholja i mustaschen och mustaschbotten. Bäst är att göra detta när mustaschen fortfarande är lite fuktig och stråna är uppmjukade.

Värm en droppe olja i handflatan, massera in den i mustaschen och mustaschbotten med fingertopparna, och använd sedan en mustaschborste för att bearbeta mustaschbotten ytterligare och sprida ut oljan ännu bättre i mustaschen.

Vanliga nybörjarmisstag:

  • Att använda för mycket olja, vilket gör mustaschen kladdig. (Tips: Börja med en liten droppe olja, och tag bara mer om det behövs. Tänk på att du alltid enkelt kan lägga till mer olja om det behövs, att däremot få bort olja från mustaschen när det redan blivit för mycket är betydligt knepigare.)
  • Att bara applicera olja i mustaschen, och inte göra sig besvär med att massera in olja i mustaschbotten.
  • Att inte använda någon borste utan förlita sig helt på fingertopparna.

Att nybörjare tenderar att använda för mycket olja i mustaschen gör också att de lätt överskattar kostnaden för att använda en riktigt bra olja av hög kvalité. När du håller dig till rätt mängd olja räcker en liten flaska med 10 ml olja till många behandlingar, så kostnaden per behandling blir inte hög.

Skäggoljor och mustascholjor hjälper till att hindra mustaschbotten och mustaschstråna från att torka ut, och dessa oljor brukar också innehålla diverse vårdande ingredienser. Behandlingen minskar risken för irriterad mustaschbotten och hjälper dig få en mustasch som både är och ser friskare och starkare ut.

Använd mustaschvax för styling

Mustaschvax används inte primärt för att vårda mustaschen, utan för att ge den stadga och viss glans, och göra det enklare att styla den. Med det sagt så finns det mustaschvax-produkter som innehåller vårdande ämnen, och själva vaxet kan också fungera som ett slags skydd mot omvärldens påfrestningar.

Vilket vax som är idealt beror huvudsakligen på hur din mustasch är och vilket resultat du vill åstadkomma. Om du till exempel vill tvinna till en ”handlebar” kan du räkna med att behöva införskaffa ett hårt vax. Är du däremot ute efter en mjukare och nedåtgående form, till exempel ”valross”, kan du använda ett mjukare vax, såvida inte din naturliga mustaschform sätter sig på tvären för då kan hårdare vax krävas. (Att i vardagslag kämpa alltför mycket mot din mustaschs naturliga förutsättningar är dock inte något vi rekommenderar.)

Tänk på:

  • Hårt vax behöver värmas innan de appliceras. En klassiker är att ha burken i fickan och låta kroppstemperaturen göra sitt jobb. Har man bråttom kan man istället använda hårfön eller placera burken på ett värmeelement (ej elektriskt).